HyPS T14 SPL 1-tason turnauksessa 9.
7.8.2018 15:00 Uutiset / Tytöt 04/05

T14 SPL-1.taso turnauksen joukkuekuva. Ylh.vas.: Mikko, Marsu, Autsu, Saara, Hilma, Annu, Henna, Tommi, Tomi. Alh.vas.: Heta, Peppi, Fanny, Lola, Meri, Maija, Viia, Lotta, Netta, Mintsi

HyPS T14 SPL 1-tason turnauksessa 9.

Vuodesta 2017 alkaen on Palloliitto järjestänyt C&D-ikäluokille 1. ja 2. tason turnauksia, joihin pääsevät ikäluokkien parhaat joukkueet pelaamaan epävirallisesta Suomen Mestaruudesta. Vuonna 2017 joukkueemme pelasi 2.tason turnauksessa pronssille ja tänä vuonna joukkue ansaitsi turnauspaikan sijoittumalla Helsiki-Uusimaa-Aluesarjassa sijalle 6. T14 1-tason turnaus pelattiin Eerikkilän Urheiluopiston huippuolosuhteissa ja jokainen ottelu kuvattiin joukkueille myöhempää analyysia varten.

Joukkueet oli jaettu neljään alkulohkoon ja harmittavasti meidän alkulohkoomme oli ”arvottu” HyPS:n lisäksi kaksi Hki/Umaa-Aluesarjajoukkuetta EPS, KontU/East United yj. sekä Jyväskylän Pallokerho. Ennakkoarvioiden mukaan lohko oli yksi kovimmista sekä tasaisimmista.

Ensimmäisessä ottelussa vastaamme asettui KontU, jota vastaan olimme pelanneet aina tasaisia pelejä. Olimme alussa hiukan paremmalla jalalla liikkeellä ja siirryimme 2-0 johtoon jo 11 peliminuutin jälkeen Lotan ja Annun maaleilla. Sen jälkeen otteemme hiukan herpaantui ja KontU pääsi kaventamaan 2-1, joka oli puoliaikatilanne. Toisella puoliajalla peli oli aika sekavaa puolin ja toisin, mutta 5min ennen pelin loppumista Annu pääsi tekemään 3-1 -johtomaalin Lotan tarjoilusta. Päästimme kuitenkin KontUn vielä peliin mukaan antamalla keskialueen vapaapotkusta 3-2 –kavennuksen, mutta saimme pidettyä johtomme ja turnaus lähti käyntiin tärkeällä 3 pisteen avauksella.

Toisessa lohko-ottelussa pääsimme pelaamaan Eerikkilän päästadionille ja ottelumme kuvattiin myös suorana live-streamina nettiin. Ottelun voi vieläkin käydä katsomassa osoitteessa https://www.eerikkila.fi/valmennuskeskus/lopputurnaukset/ . Vastassa oli yksi Suomen kovimmista T14-joukkueista eli EPS. Otteluun lähdimme hiukan puolustusvoittoisemmalla kokoonpanolla luottaen siihen, että Maija maalissa hoitaa kaukolaukaukset ja että saamme vastahyökkäyksistä sekä erikoistilanteista muutaman maalintekopaikan. Suunnitelmamme toimi aina 33 minuutille saakka, jolloin EPS sai hiukan epäselvästä tilanteesta rangaistuspotkun. Myöhemmin videoltakaan katsottaessa ei oikein selviä, että onko kyseessä rankkarin arvoinen rike vai ei. Rankkarista tulleen 0-1 maalin jälkeen meidän oli avattava omaakin peliämme ja muutaman minuutin jälkeen peli olikin jo 0-2, joka hiukan latisti joukkueen taistelutahtoa. Lopussa saimme kuitenkin vielä hiukan painetta vastustajan päätyyn ja kerran pallon tolppaan, muttei kuitenkaan maaliin saakka. Näin ollen lopputuloksena oli 0-2 tappio turnauksen loppuottelussa pelannutta joukkuetta vastaan.

Viimeisessä lohko-ottelussa lauantai aamulla kohtasimme JyPK:n ja panoksena oli se, että voitolla pelaisimme sijoista 1-8 ja muulla tuloksella sijoista 9-16. Heti ottelun alussa olimme liikkeellä erinomaisella liikkeellä ja saimme luotua useita hyviä maalintekopaikkoja. 8 minuutin kohdalla Meri haastoi puolustajaa vasemmalla laidalla upeasti ja puolustaja oli pakotettu rikkomaan Meriä rangaistuspotkun arvoisesti. Pallon toimitti maaliin vuoren varmasti Henna. Tämän jälkeen meni vain muutama minuutti kun JyPK sai meidän omasta pelinavauksesta suoraan pallon ja hyökkääjällä oli helpohko homma nostaa pallo Maijan yli maaliin. Peli jatkui tasaisena hiukan ehkä JyPK:n hallinnassa, mutta saimme luotua hyviä maalintekopaikkoja sekä vastahyökkäyksistä että erikoistilanteista. Toisella puoliajalla sattui muuten hyvin viheltäneelle tuomarikolmikolle harmittava virhe kun ensin hyökkääjä otti pallon kädellään aivan selvästi haltuun ja sen jälkeen syntyneen laukaukseen ohjasi meidän maaliin paitsioasemassa ollut JyPK-pelaaja eli tilanne oli 1-2, jolloin meidän olisi pitänyt tehdä 2 maalia, päästäksemme pelaamaan kirkkaammista sijoista. Yritystä meillä kyllä oli, mutta lopussa kun haimme maaleja kovallakin riskillä niin JyPK pääsi vielä kaunistelemaan päätöslukemiksi 1-4 yliajalla. Vastustaja oli hyvä etenkin pallonhallintapelissään, mutta hiukan jäi kaivelemaan tapa, jolla voittomaali tuli.

Olimme siis lohkossamme 3. ja ensimmäisessä jatko-ottelussa vastaan asettui omasta sarjastamme tuttu NuPS. Alkulohkossa olimme pelanneet hiukan liikaa tuloksesta, jolloin oma pelimme ei välttämättä ollut sitä kaikkein kauneinta vaan hiukan suoraviivaisempaa. Puhuimme joukkueen kesken, että jatko-otteluissa päätavoitteemme on laittaa oma peli kuntoon syksyn sarjaa silmällä pitäen eli uskaltaa pitää palloa ja edetä kentällä linja kerrallaan. NuPS:a vastaan pelimme lähti todella hyvin käyntiin ja uskalsimme pitää palloa ja olimme selkeästi pallollisesti aktiivisempi joukkue. Normaalisti tehottomuus ei ole ollut meille ongelma, mutta emme saaneet hyvistäkään paikoista palloa maaliin.Aivan ensimmäisen puoliajan lopussa Lotta sai riistettyä vastustajalta pallon ja onnistui tekemään vapauttavan 1-0 –maalin. Toisen puoliajan alussa Annu sai lisättyä johdon 2-0 hienolla kulmapotkusta tulleella volley-vedolla. Tämän maalin jälkeen tytöt valtasi petollinen hyvänolontunne ja pelin tempo laski huomattavasti (tämä näkyi myös pelaajien syke-käyristä!), jolloin NuPS pääsi peliin hiukan mukaan. Vajaa 10min ennen loppua NuPS saikin 2-1 –kavennuksen ja kun me emme saamme aivan avopaikoistakaan maalia, niin teimme pelin itsellemme turhan jännittäväksi. NuPS ei kuitenkaan saanut lisäosumia, joten ottelu päättyi 2-1 voittoon.

Sunnuntain ensimmäinen ottelu oli jo kello 9 ja vaikka kuinka pyrimme olemaan hereillä niin tuntui, pelaajilla oli käsijarru päällä. Toki osalla pelaajista oli jo takana 200 minuuttia peliä, mutta siltikin peli oli poikkeuksellisen tahmeaa ja olimme suorastaan hätää kärsimässä, sillä HJS pelasi hyvin ja löysi hyvin tiloja meidän linjojemme välistä. Vain Maijan loistotorjunnat pitivät meidät mukana pelissä. Yhden Maijan loistotorjunnan jälkeen vastustajan hyökkääjä pääsi kuitenkin siirtämään HJS:n 0-1 –johtoon. Meidän tavaramerkiksi on ovat muodostuneet aloitukset ja tällä kerralla Lotta laittoi pitkän pallon puolustuksen selustaan ja Annu kävi tasoittamassa pelin. Tämän jälkeen saimme hiukan pelistä kiinni, mutta vieläkään pallollinen peli ei ollut aivan toivotunlaista. Aivan puoliajan lopussa Annu pääsi karkuun HJS:n puolustukselta ja puolustajalla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin kaataa Annu juuri ennen rangaistusaluetta. Tilanteesta vapaapotku ja HJS:n puolustajalla ulosajo. Tuomitusta vapaapotkusta Lotta laukoi pallon maalivahdin käsien kautta ylärimaan, mutta ensimmäinen puoliaika päättyi tilanteeseen 1-1. Toiselle puoliajalle teimme hieman taktista vaihtoa ja LoLa tuli vartioimaan vastustajan vaarallista hyökkääjää, jonka kautta lähes kaikki HJS-hyökkäykset olivat käynnistyneet. Lola pimensi tämänkin hyvän pelaajan täysin ja HJS ei tainnut saada toisen puoliajan aikana kovinkaan montaa kertaa tälle hyökkääjälle. Heti toisen puoliajan alkuun Lotta teki hienolla yksilösuorituksella 2-1 maalin ja sen jälkeen hankki vielä rangaistuslaukauksen, jonka Henna laittoi varmaakin varmemmin maaliin. Lopussa vielä Annu teki kaukolaukauksella 4-1, jotka jäivät ottelun loppunumeroiksi.

Olimme siis raivanneet tiemme alemman pudotuspelikaavion ”finaaliin” ja vastassa oli tuttuakin tutumpi FC Honka Akatemia. Ottelu oli kahden väsyneen joukkueen kohtaaminen, mutta pystyimme pitämään palloa myös kovemmasta prässistä huolimatta. Meillä oli hyviä maalintekotilanteita sekä Lotalla, Annulla että Fannylla, mutta jälleen tuli vanha totuus esiin eli ”jos et itse tee, niin vastustaja tekee” ja niin kävi nytkin. Meidän huono pelinavaaminen kostautui jälleen ja Honka siirtyi 0-1 –johtoon. Emme kuitenkaan lannistuneet takaiskusta ja muutama minuutti ennen puoliajan loppumista Lotta pääsi tekemään maalin läheltä 1-1 –tasoituksen. Aivan ensimmäisen puoliajan lopuksi lisäajalla Honka sai vielä varsinaisen lahjan kun heppoinen laukaus kimposi meidän puolustajasta suoraan hyökkääjän jalkaan ja hyökkääjällä oli helppo työ viimeistellä 2-1 –johtomaali. Puoliajalla tytöt olivat luottavaisia, että noustaan rinnalle ja ohi. Tämä toteutuikin toisen puoliajan puolivälissä kun Lotta viimeisteli puolittaisen läpiajon päätteeksi 2-2. Tämän lisäksi meillä oli vielä muutama loistopaikka, mutta loppujen lopuksi varsinainen peliaika päättyi 2-2 ja edessä oli rangaistuslaukauskilpailu. Siinä Maija osoitti erinomaisuutensa torjumalla kaksi ensimmäistä laukausta ja olemalla kolmannessakin hyvin mukana. Näin ollen kun meiltä onnistuivat Lotta, Annu, Henna ja Marsu niin sijoituksemme kovassa turnauksessa oli 9.

Turnauksessa tuomaroinneista vastasi Helsingin piirin erotuomariakatemia ja näin ollen tuomarit olivat erittäin kiinnostuneita rakentavasta palautteesta sekä omien tuomioidensa oikeellisuudesta. Paristakin ottelusta tuomari tuli myöhemmin kertomaan olevansa pahoillaan ratkaisevan tuomion vääryydestä eli meille on kasvamassa uusi hieno erotuomarisukupolvi, joka haluaa nähdä omat virheensä ja niiden myötä kehittyä paremmiksi tuomareiksi.

Turnauksesta jäi käteen, että monessa asiassa olemme ihan ikäluokan kansallisen kärjen tasolla (ainakin joidenkin yksilöiden kohdalla), mutta ehkä suurin puute (keskimääräisen teknisen taidon puutteen lisäksi) on pelaajien havainnoinnissa. Kovinkaan moni pelaajamme ei näe kentällä tapahtuvia asioita (omien ja vastustajien liikkeitä, tyhjiä tiloja yms.) oikein ja näin ollen pelissä tehtävät valinnat ovat silloin vääriä ja ne usein jopa hidastavat meidän peliä. Tämä on asia, jota tulemme syyskaudella kehittämään ja johon tulemme panostamaan.

Terveisin

Mikko Lindström
HyPS T04/05 Vastuuvalmentaja (UEFA B)

T-14 turnauksen loppusijoitukset:

 1. NJS
 2. EPS
 3. ONS
 4. HJK
 5. ILVES
 6. VIFK/WFA YJ
 7. JYPK
 8. HAUPA
 9. HYPS
 10. FC HONKA
 11. HJS
 12. FC KONTU / EAST UNITED YJ
 13. NUPS MUSTA
 14. FC ESPOO
 15. FC HALIKKO YJ
 16. KPV YJ

   
Lisää uutisia
Hyvinkään Palloseura ry
«  Helmikuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
 
Kategoriat