EU:n tietosuoja-asetuksen vaikutukset seuratoimintaan
28.11.2017 23:05 Uutiset / Pääsivusto

The General Data Protection Regulation eli EU:n tietosuoja-asetus astuu voimaan 25.5.2018.

Euroopan Unionin yleinen tietosuoja-asetus astuu voimaan 25.5.2018 ja tulee vaikuttamaan jokaisen seuran sekä joukkueen toimintaan.

The General Data Protection Regulation (GDPR) eli EU:n tietosuoja-asetus ei ole direktiivi, joten kaikkien jäsenmaiden on pakko noudattaa sitä. GDPR astuu voimaan 25.5.2018.

Tietosuoja-asetuksen piirissä ovat kaikki yritykset ja organisaatiot, jotka käsittelevät yksityishenkilöiden henkilötietoja. Henkilötietoa ovat esimerkiksi henkilön nimi, henkilötunnus, kuva, sähköpostiosoite, puhelinnumero, postiosoite, pankkiyhteystiedot, postaukset sosiaalisissa medioissa, pelaajan kilpailutilastot (esimerkiksi maalit, varoitukset ja kilpailukiellot ja terveystiedot (esimerkiksi ”Pelaaja on loukkaantumisen vuoksi sivussa xx ottelusta”).

Käytännössä setuksen piiriin kuuluvat siis kaikki tiedot, jotka voidaan liittää henkilöön, ja joilla tämä voidaan suoraan tai epäsuorasti tunnistaa.

Mitä seuran tulee tehdä

Henkilötietojen käsittelyn muuttaminen uuden tietosuojalainsäädännön mukaiseksi ja sen dokumentointi tarkoittaa sitä, että seuran on kerättävä suostumus jokaisen henkilön tietojenkäsittelyyn. Lisäksi jokaisella seuralla on oltava tietosuojaseloste.

Seuran on tehtävä tarvittavat sopimukset tietojenkäsittelystä, ja seura saa kerätä vain tietoa, mikä on välttämätöntä. Sähköiseen suoramarkkinointiin tulee aina olla henkilön ennakkosuostumus.

Henkilötietojen käsittelyn muuttaminen uuden tietosuojalainsäädännön mukaiseksi ja sen dokumentointi lähtee liikkeelle siitä, että ensin hahmotetaan kokonaiskuva henkilötietojen käsittelyn nykytilasta. Millaisia henkilötietoja seura kerää, mistä ne saadaan, missä niitä säilytetään, ja mihin niitä luovutetaan?

Seuran on huolehdittava siitä, että tietosuojaa noudatetaan kaikissa näissä henkilötietojen käsittelyvaiheissa.

Seuran on myös pystyttävä osoittamaan, että tietosuojaa noudatetaan – eli käsittelyyn liittyvät prosessit ja tietosuojan käytännön toteuttaminen tulee dokumentoida.

Seuran on kerättävä suostumus jokaisen henkilön tietojenkäsittelyyn. Suostumus on pyydettävä jo ennen kuin tietoja käsitellään! Suostumuksen on oltava vapaaehtoinen, yksilöity, tietoinen ja yksiselitteinen.

Suostumus on annettava selkeästi suostumusta ilmaisevalla toimella, kuten kirjallisesti tai sähköisesti. Suostumusta ei voi antaa vaikenemalla, valmiiksi rastitetuilla ruuduilla tai jättämällä jokin toimi toteuttamatta.

Suostumuksen antamisen yhteydessä on kerrottava, että suostumuksen voi peruuttaa milloin tahansa. Lapsen (= alle 16-vuotiaat) henkilötietojen käsittely edellyttää vanhempainvastuunkantajan suostumusta.

Muutokset Pelipaikkaan kaudelle 2017/2018

Henkilötunnusta ei kerätä enää 7.12.2017 alkaen Pelipaikassa. Vanhat henkilötunnukset poistetaan järjestelmästä 1.1.2018 alkaen.

Jatkossa henkilötietojen käsittelyyn vaaditaan henkilökohtainen (alle 16-vuotiailta vanhemman/huoltajan) suostumus.

Rekisterinkäsittelijöiltä (esim. seurat) vaaditaan kirjallinen sopimus Palloliiton kanssa, jotta voidaan antaa lupa tietojen käsittelyyn. Sopimuksia aletaan kerätä tammikuussa 2018, ja ne tulee olla allekirjoitettu ennen 25.5.2018, mikäli seura haluaa käyttää Pelipaikkaa.

Henkilökohtaisen suostumuksen rekisteröintiin Pelipaikassa voi antaa kahdella eri tavalla:

• sähköisesti: henkilö rekisteröityy ja kirjautuu itse Pelipaikkaan, jossa hän antaa suostumuksen (rasti ruutuun => hyväksyn ehdot)

• paperisena: seura kerää allekirjoitetun suostumuksen, skannaa ja liittää dokumentin rekisteröidessään henkilön (tai uudistaessaan rekisteröinnin) Pelipaikkaan. Jokainen dokumentti täytyy lisätä yksittäin henkilön taakse.

Liitto tarjoaa valmiin dokumenttipohjan suostumukselle. Suostumuksen perusteella tietojen käsittely ja julkaisu on sallittua Pelipaikan, Tason (tulospalvelun) sekä KV-siirtojen (TMS) osalta.

Lisätietoa tietosuoja-asetuksesta löytyy täältä.


   
Lisää uutisia
Hyvinkään Palloseura ry
«  Joulukuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Kategoriat